Utazás a köbön

Gyakran ismételt kérdések: Wizz Air és Ryanair

2019. november 25. - sz_ági

A Wizz Air és a Ryanair együttesen több mint 100 útvonalat üzemeltet Budapestről, a repjegy-áraik pedig gyakran barátságosak, a legtöbb magyar ezért velük utazik Európán belül (vagy akár kívül). Ebben a posztban a két fapadossal kapcsolatosan leggyakrabban feltett kérdésekre megtalálhatjátok a választ.

Mekkora kézipoggyászt vihetek magammal a fedélzetre ingyen?

  • Ryanair: 40 x 20 x 25 cm
  • Wizz Air: 40 x 30 x 20 cm

Mindkettő kb. hátizsák méretű. Ezenkívül mást semmit sem lehet ingyen felvinni, még egy apró táskát sem. Az már más téma, hogy legtöbbször nem büntetnek meg, ha nálad van egy pici táska, de semmi sem garantált.

Gond adódhat abból, ha lehagytam a második keresztnevem foglaláskor?

NEM. Ezt közel 100 fapados repülőút tapasztalatai alapján állítom. Sosem használtam a második keresztnevemet és sosem adódott belőle probléma.

A Ryanair hivatalos weboldalán is elolvashatod ezt, ha kételkednél. A Wizz Air honlapján az olvasható, hogy a teljes nevet kell megadni, de nem ismerek olyan személyt, akivel fizettettek volna azért, mert nem szerepelt a beszállókártyán a második keresztneve.

Megbüntetnek, ha nagyobb poggyászt viszek magammal, mint a megengedett méret?

Ha hátizsák helyett gurulós bőröndöt viszel magaddal, akkor nagy valószínűséggel megbüntetnek. Ha pár centivel nagyobb a táskád, mint a megengedett méret, akkor nem biztos, hogy kiszúrják, de előfordulhat. Sajnos erre nincs egyértelmű válasz. Az, hogy megbüntetnek-e vagy sem, a földi kiszolgáló személyzettől függ.

Mindenesetre én azt javaslom, hogy ne kockáztass, tartsd be a megengedett méretet, így biztosan nem lesz gond. Ha mégis magaddal vinnél egy kisebb táskát is, akkor okosan tedd: úgy csomagolj, hogy szükség esetén férjen bele a poggyászodba ez a kis táska is, vagy a kabátod alá.

Milyen módon vihetek magammal gurulós kézipoggyászt a fedélzetre? Mi az az elsőbbségi beszállás (priority boarding)?

Gurulós, standard méretű poggyászt (55x40x23 cm – Wizz és 55x40x20 cm – Ryanair) akkor vihetsz magaddal, ha elsőbbségi beszállást veszel. Ennek az ára függ attól, hogy mikor veszed meg: foglalás során, foglalás után, vagy a repülőtéren. Mindig a foglalás során a legolcsóbb megvenni az elsőbbségi beszállást, ugyanakkor ez a legbiztosabb is, ugyanis minden járaton meghatározott számú elsőbbségi beszállást adnak el (kb az utasok felének van lehetősége megvenni). Minél többet halogatod, annál drágább lesz és annál nagyobb az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogsz tudni elsőbbségit venni.

Az elsőbbségi beszállás elvesztette eredeti jelentését: már egyáltalán nem jelenti azt, hogy az a legelsők között fogsz felszállni a repülőgépre, ugyanis nagyon sokan veszik meg a poggyász miatt.

Ha lecsúsztál az elsőbbségiről, de vinnél magaddal gurulós kis bőröndöt, akkor sincs minden veszve: mindkét légitársaságnál lehetőség van arra, hogy kis méretű feladott poggyászt vásárolj a repülőjegyedhez. Ennek az az előnye, hogy így magaddal tudsz vinni folyadékot is a bőröndben, hátránya pedig az, hogy ki kell várnod a sort a bőrönd feladásnál. A kis méretű feladott poggyász jelentősen olcsóbb, mint a standard mértű, 20 vagy 23 kilogrammos.

A kiegészítő szolgáltatások (poggyász, elsőbbségi, stb.) ára függ attól, hogy mikor veszem meg?

IGEN. Minden a foglalás során a legolcsóbb, ha később veszed meg, akár dupla annyiba is kerülhet. Az a jellemző, hogy minél közelebb van az utazás, annál drágábbak ezek a szolgáltatások.

Foglalás után mennyibe kerül a név- vagy dátum-módosítás?

Ryanair: ha időben kapcsolsz, akkor semennyibe, ugyanis a légitársaság 24 óra türelmi időt ad, amely alatt ingyenesen elvégezheted a módosítást. (egyszer éltem is ezzel, dátumot változtattam) Dátum-módosításnál csupán a különbözetet kell kifizetned, de természetesen még azt sem, hogyha az új dátumon alacsonyabb a jegy ára, mint az eredetin.

A módosítási díjak táblázatát itt találod. Elmondható az, hogy minden szolgáltatás akkor a legolcsóbb, ha a foglalás során veszed meg, és minél többet halogatod, annál drágább lesz.

A név változtatás 115-160 euróba kerül, a dátum módosítás 35-95 euró között változik (+ a különbözet), ha kifutottál a türelmi időből. Apró elírást a névben ingyen lehet módosítani.

Wizz Air: foglalás után két órán keresztül változtatható meg ingyen akár a teljes név, de csakis a call centeren keresztül. Ezenkívül 3 karakteres elírást lehet javítani ingyenesen egy alkalommal.

A dátum módosításáért akkor is fizetni kell, ha azonnal észrevesszük a hibát – itt nincs türelmi idő.

A Wizz Air módosítási díjait az alábbi táblázatban nézhetjük meg:

Ha olyan kérdésed van a két fapadossal kapcsolatban, amire itt nem találtad meg a választ, akkor csatlakozz zárt utazós csoportomhoz, amely immár 4400 tagot számlál: Utazz olcsón

Megtalálsz itt is:

 wizz-air-a321308376c1c707458f966967a424bcc09f_1ee99e9b.jpgKép forrása: Wizz Air

A bejegyzés trackback címe:

https://utazas-a-kobon.blog.hu/api/trackback/id/tr4415324492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása